Axis new headquarters: A house where employees can thrive

Article
October 15, 2020
When designing the new Axis head office in Lund, sustainability and esthetics were vital. But most importantly, the primary focus was on employee health and well-being. And as the employees now are moving into their new workplace, the response is positive.
Åsa Krantz, architect and interior designer from Landén + Krantz, and Linn Ahlström, Real Estate & Facilities Manager at Axis.
Åsa Krantz, architect and interior designer from Landén + Krantz and Linn Ahlström, Director Real Estate & Facilities at Axis.

“It has been a long and fun journey,” reflects Åsa Krantz, architect and interior designer. “From the very start, it was imperative that the Axis core values and company culture permeate the house. When designing the interior and choosing the right fixtures and furnishings, we aimed to create a work environment that is both creative and inspiring and will hopefully make the employees proud.”

Indeed, the team from the architect’s office Landén + Krantz in Lund got involved early in the process. They worked closely with Axis to conceptualize all the requirements and wishes that Axis Facilities department had collected from various stakeholders.

“There was close collaboration throughout the project,” Åsa says. “The architect’s office Fojab was in charge of the overall house design, including the exterior and the outdoor environment, and we have been focusing on the interior design. The lighting design and consulting studio Light Bureau has also played an important role doing the lighting design.”

Captured the Axis spirit

Louise Dolck-Strömberg, HR Director at Axis
Louise Dolck-Strömberg, HR Director at Axis talks about how the new building captures the Axis spirit.

Louise Dolck Strömberg, HR Director at Axis, says that, “We had very high ambitions. To create a modern and high-grade work environment was a top priority. We continuously involved employees and other stakeholders in various working teams in getting a bottom-up perspective.”

It was crucial to creating something that would stand the test of time, not only sustainably, but also esthetically.

“It was essential to strike a balance between trendy and classical when choosing materials, furniture, and color schemes,” Louise says. “Åsa and her team have splendidly managed to capture the Axis spirit. There is modesty, but at the same time, the building radiates freshness and individuality. And many solutions promote employee health and wellness.”

The important first impression

“Creating various meeting places was at the top of the list,” Åsa says. “Axis has a strong Swedish ‘fika’ culture, so we had that in mind. We also wanted to create many other meeting places. Big ideas often come from spontaneous meetings.”

Creating a central hub was essential, and you step into it as you pass through the entrance doors. Your first impression is the great, light, and spacious atrium entrance hall encompassing the first (ground) floor and the second floor. The objective was to design something of a “company living room”.

Podium takes center stage

Podium takes center stage

An impressive staircase leads up to the second floor with a 450-capacity restaurant, offices, and meeting rooms. From both the stairs and the second-floor balustrade, you have a beautiful view of the first floor where a podium with a tree, sofas, and comfortable chairs is a natural focal point.

“I’m very pleased with the podium,” Åsa says. “If we’d only put in some sofas, directly on the floor, people might have felt exposed. It has become a place where you can meet, work, or relax. But it can also be used as a stage for presentations or in other ways.”

An impressive staircase leads up to the second floor with a 450-capacity restaurant.
An impressive staircase leads up to the second floor with a 450-capacity restaurant.

Solutions to improve employee well-being

On the first floor are also a café area, an experience center showcasing Axis solutions, and more meeting rooms and offices. Throughout the project, it was vital to work with natural light, prioritizing the employees’ health. All offices in the building are positioned along the outer walls to let in the daylight.

The large, green open area in the middle of the building with possibilities to work or have meetings outdoors.
The large, green open area in the middle of the building with possibilities to work or have meetings outdoors.

For the same reason, there is a large, green open area in the middle of the building, and six terraces spread over the various floors. “The outdoors environment was essential in creating a house that focuses on the humane and well-being,” says Åsa. “If you want to, you can work or have your meetings outdoors.”

Meeting individual requirements

Going against current interior design trends, Axis has opted for a large number of individual offices. Linn Ahlström, Director Real Estate & Facilities at Axis, explains: “There is a majority of engineers, and we know that many of them work better when they can do it undisturbed in their own rooms. We think it benefits both the employees and the company.”

However, there are individual offices, team rooms (2–8 persons), and landscapes (12–14 persons) with scrum areas that cater to peoples’ different tastes and needs.

One of the building’s 136 meeting rooms, this one placed on the 7th floor.
One of the building’s 136 meeting rooms, this one placed on the 7th floor

“Diversity was central in our initial discussions. There should be something to fit everyone, and needs change over time,” says Åsa. “For example, hardly two of the 136 meeting rooms look the same. They cover everything from a 60-capacity auditorium to project rooms and quiet rooms.”

One of the project rooms in the building.
One of the project rooms in the building.

Sustainable and durable materials

The materials used in the building also reflect the Axis core values. “We wanted to create an inspiring and creative workplace that every Axis employee is proud of,” Linn says. “When choosing materials, furniture, and colors, the goal has always been to create an environment that will feel timeless and durable for many years to come. We hope that employees here and from other offices across the world will feel right at home.”

Hard-wearing ash-wood floors and wall panels used in large parts of the building.
Hard-wearing ash-wood floors and wall panels used in large parts of the building.

The entrance hall floor is limestone from the Swedish island of Öland, and there are ash-wood wall panels. “These are durable and utilitarian materials,” Linn says. “There are ash-wood floors in large parts of the house that are hard-wearing and can be renovated. They are glued to the concrete to muffle any noise from walking.”

Employees are impressed

A couple of weeks after their move, the employees are starting to settle into their new environment. Aditya Hendra and Gabriel Jönsson work as ASIC verification engineers. Their team is on the sixth floor.

The new work environment feels very light, spacious, and airy, says Gabriel: “We used to sit in an open landscape, and as the team grew, we were packed like sardines. It could get quite noisy. The new house is so much more inspiring; your mood and work improve.”

Aditya Hendra and Gabriel Jönsson
Aditya Hendra and Gabriel Jönsson are happy about their new light, spacious and airy work environment. “This is so much more inspiring; your mood and work improve.”, says Gabriel.

Having your own room feels quite luxurious. And you don’t have to worry about getting disturbed or disturbing someone else. “Now, I can concentrate better, even without using noise cancellers from headphones, which helps my productivity."

Opportunities for chats and discussions

Gabriel and Aditya like that there are many different meeting places. “There are many rooms to collaborate and meet with your colleagues, and not only for working,” Aditya says.

Neither of them has done the “grand tour” of the building yet. Still, there have been many ‘wow’ moments. Gabriel is impressed by the outdoor terraces. “It feels good to have your lunch outside.”

The outdoor terrace on the tenth floor – with a magnificent view of the city of Lund.
The outdoor terrace on the tenth floor – with a magnificent view of the city of Lund.

Aditya has visited the tenth floor to take in the view from the top floor. It offers a magnificent view of Lund, and you can even see the Öresund Bridge (yes, that bridge). “It was impressive,” he says. “You could probably even make out Copenhagen. I also especially like the courtyard on the third floor with trees and a garden. It is beautiful.”


Axis new head office, Lund

  • Architects: FOJAB Arkitekter
  • Interior design: Landén + Krantz Arkitekter
  • Lighting: Light Bureau
  • Floor area: 42,000 square meters
  • Number of floors: 10
  • Terraces: 6
  • Workplaces: 1,286
  • Meeting rooms: 136
Want to know more about how it is to work at Axis?
Visit our career pages
More about